Hogyan javítják a védőfelszerelések az élelmiszer szolgáltatás biztonságát?
Bárki, aki fogyasztásra kész élelmiszert kezel, köteles speciális védőfelszerelést viselni. Ezen fokozott elővigyázatossági szint megtétele segít korlátozni a nyers élelmiszerekről, az előkészítési felületekről és az alkalmazottakról származó kórokozók terjedését.
Miért fontosak a munkavédelemi ezközök az élelmiszeriparban?
Az élelmiszeriparban használt munkavédelmi eszközök akadályt képeznek az alkalmazott bőre és az általuk az ügyfeleknek elkészített élelmiszerek között. Míg a kézmosás kulcsfontosságú a feladatok között, a kesztyűk például további védelmet nyújtanak mind az ügyfelek, mind az alkalmazottak számára. Ezek mellett pedig fontos, hogy az élelmiszeripar számára megfelelő védőfelszerelésnek vágás- vagy szúrásállónak és hőállónak kell lennie, illetve folyadékvédelmet kell biztosítania.
Az ügyfelek védelme
A védőfelszerelés rutinszerű viselése és cseréje csökkenti az ételallergia kiváltásának, az élelmiszerek keresztszennyeződésének és az élelmiszer eredetű betegségek terjedésének esélyét. Nem számít, hogy közvetlenül kezeli-e valaki az élelmiszereket, vagy csak felelős a forgalmazásért vagy a csomagolásért, az élelmiszeripar számára készült védőeszközök magasabb szintű higiéniát és tisztaságot biztosítanak.
Az alkalmazottak védelme
Az alkalmazottak napi feladataiktól függően ki lehetnek téve vágásoknak, égési sérüléseknek vagy bőrirritációnak. Azonban a megfelelő egyéni védőeszközök révén olyan erőforrásokat kapnak, amelyekre szükségük van a kevesebb kockázattal járó munkák elvégzéséhez. Az élelmiszeriparban használt kesztyűk és egyéb egyéni védőeszközök megóvhatják őket az éles szerszámok, a fröccsenés és egyebek veszélyeitől.
Az élelmiszeripar számára legkritikusabb védőeszközök közül néhány:
Kesztyű
Az élelmiszerek csupasz bőrrel való kezelése jelentősen hozzájárul a káros kórokozók átviteléhez. Az élelmiszeripar dolgozóinak ezért kesztyűt kell viselniük a biztonság fokozása érdekében.
A két leghatékonyabb kesztyűanyag ebben az iparágban a nitril és a vinil. Mindkét anyag megfelelő védelmet nyújt az élelmiszerek kezeléséhez.
Arcmaszk
Az arcmaszkok védenek a kórokozók nagy légúti cseppecskék általi terjedése ellen az éttermekben, konyhákban és élelmiszer-feldolgozó üzemekben. A szakácsok, felszolgálók és más alkalmazottak, akik gyakran kezelik az ételt, arcvédőt viselhetnek, hogy csökkentsék a légúti cseppek terjedését. Ez megakadályozza az elkészített, csomagolt vagy felszolgált élelmiszer szennyeződését.
Az N95 maszkok megvédik viselőjüket a szennyezett levegő belélegzésétől. Ezeket az élelmiszergyártó létesítményekben dolgozó munkavállalók védelmére használják, ahol fennáll a veszélye a levegőben lebegő káros szennyező anyagok belégzésének.
A COVID-19 világjárvány kezdete óta széles körben alkalmazzák az eldobható arcmaszkokat, különösen a vendéglátóiparban. Nem nyújtanak védelmet a részecskék és kórokozók belélegzésével szemben, de védőgátként működnek, hogy megakadályozzák a nagy cseppek orron és szájon keresztül történő be- vagy kijutását.
Kézfertőtlenítő
A járvány miatt az élelmiszeriparban is megnőtt a kézfertőtlenítésre fordított figyelem. Ehhez általában a legalább 60%-os alkoholtartalmú fertőtlenítőszer használata javasolt.